EMAS

    Het milieubeheer- en milieuauditsysteem is een Europees systeem dat organisaties in staat stelt om er zich op vrijwillige basis toe te engageren te evolueren en hun prestaties te verbeteren inzake milieu.

    Wat is EMAS?

    Het milieubeheer- en milieuauditsysteem (of EMAS, dat staat voor Eco-Management and Audit Scheme) is een Europees systeem dat organisaties in staat stelt om er zich op vrijwillige basis toe te engageren te evolueren en hun prestaties te verbeteren inzake milieu.

    Wie kan deelnemen aan EMAS ?

    EMAS is toegankelijk voor elke organisatie uit de openbare of privésector die zich ertoe verbindt haar milieuprestaties te verbeteren. Het is toegankelijk voor de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Een toenemend aantal kandidaat-landen past tevens het systeem toe in het raam van hun toetreding tot de E.U.

    Wat zijn de stappen voor de aanwending van het EMAS?

    Om de EMAS-registratie te behalen, moet de instelling: Een milieuanalyse van haar activiteiten uitvoeren : de milieuanalyse omschrijft alle milieuaspecten van de activiteiten, producten en diensten van de instelling. Een doeltreffend milieubeheersysteem opstellen (MBS) : een doeltreffend MBS heeft tot doel de resultaten inzake milieu te verbeteren. Het wordt opgesteld in het licht van de resultaten van de milieuanalyse en van de doelstellingen die de instelling heeft bepaald, en wordt aangevuld met een regelmatige interne milieuaudit. Dit MBS bepaalt onder andere doelstellingen, de middelen om die te bereiken en de verantwoordelijkheden, alsook de operationele procedures.

    Een milieuverklaring opstellen : deze verklaring is een communicatie-instrument voor het publiek: ze moet het mogelijk maken om inzicht te verkrijgen in de impact van de onderneming en in de milieuresultaten, alsook in de doelstellingen om de milieuprestaties te verbeteren en in het geïnstalleerde MBS. Dit document is het bewijs van een gewilde openheid en dialoog met de partners van de onderneming: overheden, buurtbewoners, klanten, financiële partners, ... Ze is een sleutelelement voor de toegevoegde waarde van het EMAS-systeem wanneer het wordt vergeleken met andere.

    Haar milieubeheersysteem laten verifiëren en haar verklaring laten valideren : de verificator moet erkend zijn (de lijst met in België erkende organisaties voor de EMAS-verificatie is beschikbaar bij het bureau BELAC).

    Een registratieaanvraag indienen bij de bevoegde instelling. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit het Leefmilieu Brussel
    De geregistreerde instelling heeft vervolgens het recht om het EMAS-logo te gebruiken, met vermelding van haar officiële registratienummer op de Europese lijst.

    Om de drie jaar moet een nieuwe milieuverklaring worden opgesteld, met jaarlijks eventuele tussentijdse bijwerkingen; deze documenten worden gevalideerd door een erkend verificator.