Expertise

    Uitwisseling van ervaring en netwerking van professionals op het vlak van stedelijke ontwikkeling

    Via zijn acties bouwt het Grootstedenbeleid partnerships uit met verscheidene stedelijke experten: beleidsmakers, actoren op het terrein, onderzoekers, … Het Grootstedenbeleid kan dus nieuwe synergieën ontwikkelen tussen netwerken van stedelijke professionals en kan zo een rol spelen als bevorderaar van de uitwisseling tussen de grote stedelijke entiteiten in België.

    Het belangrijk publieksmoment van het Grootstedenbeleid in 2006 was de organisatie van een driedaags Stadsfestival, op 11,12 en 13 mei in Brussel.

    De vele honderden bezoekers konden zo kennismaken met het Grootstedenbeleid en de vertegenwoordigers en projecten van andere steden. Bezoeken ter plaatse, in de steden zelf, deden de geïnteresseerde inwoner projecten ontdekken in de drie landsdelen. Daarnaast werden ook debatten en werkgroepen georganiseerd rond uiteenlopende thema’s als huisvesting, tewerkstelling, diversiteit, ruimtelijke ordening,… Tot slot ontving het Stadsfestival de tentoonstelling Change. Doel van deze expositie was dat de bezoekers zich vragen stelden rond de toekomst van de stad. Diverse culturele en artistieke activiteiten fleurden het evenement op.

    Daarnaast worden op geregelde tijdstippen seminaries georganiseerd ten behoeve van de coördinatoren van de stads- en huisvestingsprogramma’s en andere stedelijke actoren. Recente voorbeelden zijn onder meer:

    • seminarie rond de vijf transversale accenten van het Grootstedenbeleidsprogramma: steunend op de interactieve uitwisseling van 'goede praktijken', beoogde deze bijeenkomst een vlottere integratie van deze accenten in de uitvoering van de projecten, om zo de toegevoegde waarde van het Programma te versterken
    • seminarie voor de uitwisseling van ervaringen in het kader van het Huisvestingsplan, met aandacht voor de problematiek m.b.t. woningen boven handelszaken, de strijd tegen ongezonde woningen, het gebruik van autonome gemeentebedrijven of gelijkgestelde organen in het kader van het gemeentelijk huisvestingsbeleid, alsook de herwaardering van gebouwen of braaklanden.

    De voornaamste conclusies van deze bijeenkomsten worden gebundeld en onder de vorm van een syntheserapport verspreid onder de deelnemers.

    Opbouw van kenniskapitaal

    De productie van studies en onderzoeken die onmiddellijk bruikbaar zijn is van reëel belang voor de steden, die al te vaak over onvoldoende tijd en financiële middelen beschikken om deze zelf uit te voeren. Sinds haar ontstaan heeft het Grootstedenbeleid tal van studies en onderzoeken laten uitvoeren, met één doel voor ogen: het onderzoeksbeleid, toegespitst op stedelijke vraagstukken, in dienst te stellen van alle actoren van de stad.

    Voorbeelden van dergelijke recente en toekomstige projecten zijn onder meer:

    • actieonderzoek met pilootprojecten m.b.t. paritaire huurcommissies: deze projecten zullen bovendien het voorwerp uitmaken van een wetenschappelijke opvolging, op basis waarvan de onderzoekers aanbevelingen zullen formuleren voor een paritair huurcomitémodel. Het doel is over een model te beschikken dat op termijn kan uitgroeien tot een algemeen referentiemodel
    • actieonderzoek om het methodologisch concept van exploratieve stadswandelingen te toetsen in zes Belgische steden en gemeenten. De inrichting van de ruimte is gezien zijn technisch karakter een zeer ontoegankelijk domein. De verkennende wandelingen bieden burgers een dynamisch instrument voor de analyse van de openbare stedelijke ruimten waar een onveiligheidsgevoel heerst en een verminderde mobiliteit. Het actieonderzoek moet een aanpassing van de verkennende wandelingen, die in Canada werden ontwikkeld, aan de Belgische context mogelijk maken
    • analyse van de verschillende ervaringen met intercultureel onthaal op gemeentelijk niveau, waarbij de meest sprekende ervaringen zullen worden opgenomen in een handboek bestemd voor de lokale actoren. De inschakeling in de maatschappij van personen van buitenlandse afkomst kan worden bevorderd door een aangepast en persoonlijk onthaal. Op lokaal niveau bestaan er verschillende ‘goede praktijken’ die een « betere samenleving » bevorderen en een verdere verspreiding verdienen
    • Tot slot heeft het Grootstedenbeleid een extra inspanning geleverd voor de bevordering, verspreiding en beloning van ‘goede praktijken’ in de Belgische steden o.m. via een nieuwe projectoproep met als thema ‘Vrouwen in de stad’.

    Kennis verspreiden

    Na kapitalisatie moet de kennis op toegankelijke wijze ter beschikking worden gesteld van de stedelijke actoren. In die zin zorgt het Grootstedenbeleid voor de publicatie en ruime verspreiding van de verschillende documenten die worden opgesteld. Bovendien wordt gestreefd naar een rentabilisering van de ervaringen die verworven worden in het kader van het programma Grootstedenbeleid.

    Om deze verspreiding te verzekeren, heeft het Grootstedenbeleid toegang krijgen tot verschillende tools. In het verlengde van deze website en de verhoogde interactiviteit met de stedelijke actoren zal een driemaandelijkse elektronische nieuwsbrief worden uitgestuurd, om op regelmatige basis te berichten over de verschillende acties die in het kader van het Grootstedenbeleid worden gevoerd. Experimentfiches zullen worden opgesteld en op de website worden gepubliceerd om de uitwisseling van ervaringen tussen de steden die deelnemen aan het Programma te vergemakkelijken. Tot slot zullen de resultaten van de themawerkgroepen worden gebundeld in een nieuwe periodieke publicatie: « Zicht op Stad/Vue sur Ville ».

    In 2005 ging de administratie Grootstedenbeleid van start met de opmaak van een stedelijke databank. In deze databank worden, per afzonderlijke stad, statistische gegevens verzameld en gestructureerd op vlak van bevolking, werkgelegenheid, inkomens, woonsituatie,... Deze databank moet toelaten om evoluties vast te stellen binnen stedelijke ontwikkelingen over de jaren heen. Het vormt een belangrijke stap in de richting van de uitbouw van een stedelijk kenniscentrum.

    Sinds 2004 is het Grootstedenbeleid de drijvende kracht achter de deelname van België aan het Europese pilootproject voor de uitbouw van een Europees kennisnetwerk voor grote steden (EUKN - European Urban Knowledge Network).

    Onder leiding van Nederland en in samenwerking met het Europees communautair Urbactprogramma, beoogt dit pilootproject voor 2005-2006 de operationalisering van een Europees netwerk voor de uitwisseling van stedelijke informatie, dat alle nationale kennisnetwerken verbindt. Het doel is om via dit netwerk gerichte kennis aan te bieden (goede praktijken, studies, programma, wetgeving, …) die waardevol en relevant is voor de stedelijke actoren en beleidsmakers, zowel op plaatselijk, gewestelijk, nationaal als Europees niveau.

    In eerste instantie zal het kennisnetwerk zich toespitsen op de volgende zes actiedomeinen:    

    • maatschappelijke inclusie en integratie
    • huisvesting
    • infrastructuur en vervoer
    • milieu
    • economie, kennis en tewerkstelling
    • zekerheid en veiligheid

    Het pilootproject moet in 2007 uitmonden in de installatie van een stedelijk kennisnetwerk dat functioneel en uitvoerbaar is, met de bedoeling dit uit te breiden naar andere geïnteresseerde lidstaten. De uitbouw van een Belgisch focuspunt voor stedenbeleid, in samenwerking met de gewesten, moet uitmonden in de realisatie van een degelijk communicatieinstrument voor de verspreiding van de expertise en kennis op Belgisch en Europees niveau. Het komt erop aan dat de stedelijke actoren hierdoor de mogelijkheid krijgen om te leren uit de ervaringen en inspanningen van andere lidstaten. De website van het netwerk ging begin 2006 on line (www.eukn.be).

    Overleg met de andere beleidsniveaus

    Het feerale grootstedenbeleid stimuleert de samenwerking tussen de verschillende federale sectoren en overheidsniveaus (steden, Gewesten en Gemeenschappen, Federale Staat, Europees beleid).De Interministeriële Conferentie Grootstedenbeleid en Huisvesting voorziet de organisatie van een dialoog tussen de Federale Staat en de Gemeenschappen en Gewesten, zowel over stedelijke aangelegenheden als over huisvesting. In het kader van het Europees Kennisnetwerk EUKN werken de Federale Staat en de Gewesten binnen een Belgisch contactpunt samen om de stedelijke actoren waardevolle kennis aan te bieden op stedelijk vlak.