Op 17 november werd in Brussel door Karine Lalieux, Minister voor Maatschappelijke Integratie en Digilab, een federaal Laboratorium voor Digitale Inclusie, het startschot gegeven voor 40 projecten die deelnamen aan de eerste projectoproep “e-inclusion for Belgium – OCMW 2022”. Opzet van de oproep: duurzame projecten ondersteunen voor een diverse groep van kwetsbare personen die niet of weinig digitaal actief zijn. Een groep die het steeds moeilijker heeft om deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

    Jan De Coninck, Coördinator Digilab: “Ik ben enorm verheugd met deze opkomst. De lockdowns hebben veel mensen met de neus op de feiten gedrukt en aangetoond dat niet iedereen in onze digitale wereld mee is. Het grote aantal kandidaat dossiers toont des te meer aan dat digitale inclusie nog steeds brandend actueel is. Het is weliswaar spijtig dat we bijna evenveel goede projecten hebben moeten teleurstellen. De middelen voor 2022 waren totaal uitgeput. Daarom maken we samen met de Minister zo snel mogelijk werk van een nieuwe oproep begin 2023.”

    De projecten worden geleid door (samenwerkingen tussen) lokale besturen en e-inclusie actoren die omwille van hun lokale inplanting het dichtst aansluiten aan bij de leefwereld van de kwetsbare groepen en aldus het best geplaatst zijn om hulp op maat te bieden. De nadruk ligt op 2 dimensies van digitale uitsluiting: (1) het wegwerken van ongelijkheid op het gebied van digitale vaardigheden en (2) het wegwerken van ongelijkheid m.b.t. het digitaal gebruik van essentiële diensten.

    De projectleiders worden bijgestaan door een multidisciplinair team bestaande uit onderzoeksgroepen van de VUB, UNamur, ULiège, UGent, UCLouvain, … waaronder enkele gevestigde waarden zoals Ilse Mariën en Périne Brotcorne.
    Lessen uit deze intervisiemomenten worden verzameld en samen met aanbevelingen door Digilab op nationaal, gewestelijk en lokaal niveau op ruime schaal verspreid.