Karine Lalieux, minister van maatschappelijke integratie en armoedebestrijding, heeft recent Alexandre Lesiw aangeduid als voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie, een functie die hij reeds 3 jaar ad interim uitoefende. Als voorzitter wil Alexandre Lesiw overleg en solidariteit centraal plaatsen in zijn mandaat, waarden die noodzakelijk zijn om te beantwoorden aan de uitdagingen die zijn administratie te wachten staan. Tegelijk heeft de minister de nieuwe bestuursovereenkomst 2021-2023 ondertekend. Twee beslissingen die stabiliteit brengen bij de POD Maatschappelijke Integratie.

    U bent nu officieel voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie. Hoe zou u zichzelf in deze rol beschrijven?

    Alexandre Lesiw: “Ik werk sinds meer dan 30 jaar met OCMW’s. Eerst als directeur van de federatie van OCMW’s, vervolgens gedurende 10 jaar als verantwoordelijke voor het maatschappelijke integratiebeleid in verschillende ministeriële kabinetten en tenslotte, sinds 15 jaar bij de POD Maatschappelijke Integratie, eerst als directeur, nadien als voorzitter ad interim en voortaan als voorzitter. Deze talrijke ervaringen hebben mij tot de volgende vaststelling gebracht: de administratie heeft contacten met het terrein nodig om haar beleid en haar actie te ontwikkelen. Overleg is echt fundamenteel: ongeacht of het gaat om overleg met onze partners, met mijn medewerkers of met de beleidswereld. De mensen moeten zich betrokken voelen bij wat voor hen en door hen wordt uitgevoerd.”

    Uw benoeming als voorzitter valt samen met een ander belangrijk moment: de ondertekening van de bestuursovereenkomst 2021-2023. Waarom is deze stap belangrijk voor de toekomst?

    Alexandre Lesiw: “De bestuursovereenkomst is een overeenkomst die samen is opgesteld met het personeel en met de partners en waarover nadien is onderhandeld met onze 2 ministers. De bestuursovereenkomst legt de prioriteiten en de doelstellingen van onze administratie vast voor de komende 3 jaar. Wij hebben een instabielere periode gekend, waar er sprake was van fusie en de invoering van een nieuwe administratie. Vandaag is deze overeenkomst een bewijs van stabiliteit voor onze administratie. Zij legt eveneens nieuwe accenten op onze missie: bijvoorbeeld de cliënt centraal plaatsen in onze actie, om de situatie van de rechthebbende te verbeteren. Dit hebben wij gedaan met onze project ter bestrijding van de non take-up van de rechten. Wij hebben het standpunt van de cliënt geïntegreerd, meer bepaald via de ervaringsdeskundigen, maar ook het standpunt van bijna 30 administraties om een globaal zicht te hebben op de problemen en oplossingen. Wij vervangen echter niet het werk van de actoren op het terrein, onze rol is hen te ondersteunen en te begeleiden. Of het nu gaat om de OCMW’s, de verenigingen voor armoedebestrijding of om het grootstedenbeleid, de rol en het werk van de partners zijn van fundamenteel belang.”

    Karine Lalieux, minister van maatschappelijke integratie en armoedebestrijding: "De benoeming van een nieuwe voorzitter en de ondertekening van de bestuursovereenkomst 2021-2023, slechts enkele maanden na de installatie van een nieuwe federale regering, vormen een belangrijk keerpunt voor de POD Maatschappelijke Integratie. Wij beschikken vandaag over alle instrumenten en middelen, maar ook over een gemeenschappelijk enthousiasme, om een nieuwe visie en hoge ambities voor de POD MI ten uitvoer te leggen. De bestuursovereenkomst garandeert en versterkt het optreden van de POD MI voor de komende drie jaar. Samen met Alexandre en alle personeelsleden van de POD MI, die dagelijks een essentieel werk doen, namelijk aan iedereen een waardig leven garanderen, zullen wij - met dezelfde inzet - sociaal werk blijven waarderen en de meest kwetsbaren blijven beschermen. "

    Welke richting wil u de komende jaren geven aan de POD MI?

    Alexandre Lesiw: “Ik denk dat de huidige crisis sporen zal nalaten op lange termijn. In het begin hebben wij geantwoord op de sociale nood, nu zullen we een antwoord moeten bieden op toestanden die de lockdown heeft gecreëerd. Conjuncturele steun, die verband houdt met de gezondheidscrisis, zal evolueren naar structurele steun. Solidariteit zal zeer belangrijk zijn om onze doelstellingen te bereiken. Bovendien heeft de versnelling van de digitalisering sommige burgers aan de zijlijn laten staan. Voor ons zal het erop aankomen om de digitale kloof te bestrijden en toch door te gaan met de digitalisering van onze diensten. Wij hebben 2 projecten om dit te bereiken: eerst het project OCMW Online, dat het mogelijk maakt om een steunaanvraag in te dienen via een internetsite. Vervolgens ons project “e-inclusion”, dat deel uitmaakt van het Europees relanceplan. Dit project heeft tot doel de ontwikkeling te ondersteunen van de competenties van kwetsbare personen via digitale stewards, helpers in de OCMW’s, … We moeten steeds aandacht hebben voor personen die een meer geïndividualiseerde begeleiding nodig hebben. 

    Vanaf het begin van de gezondheidscrisis hebben wij de aanvragen voor voedselhulp zien toenemen. Er is een grote uitdaging: de vraag neemt toe, maar de giften dreigen af te nemen. Daarom zal de minister in 2021 de middelen voor voedselhulp met bijna 50 % verhogen. Vervolgens is de kracht van de voedselhulp dat zij grotendeels wordt uitgevoerd door vrijwilligers, personen die tijd besteden om de meest behoeftigen van onze maatschappij te helpen. We moeten deze personen steunen door middel van informatie, opleiding en de verbetering van het onthaal, ... Tenslotte moeten we werken rond de diversificatie van de steun: materiële hulp ontwikkelen, menstruatie-armoede bestrijden en rekening houden met de moeilijkheden van de gezinnen.”

    De bestuursovereenkomst 2021 - 2023 lezen