Nancy werd in december 2011 aangenomen door de POD Maatschappelijke Integratie als ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Momenteel werkt ze bij de Federale Pensioendienst in Antwerpen. Ze onderneemt er diverse stappen om de algemene toegankelijkheid voor burgers te vergroten.

    Hiervoor oriënteert ze klanten naar verschillende sociale diensten, analyseert ze de communicatie van de Federale Pensioendienst, neemt ze deel aan colloquia om de kennis over haar werk te verdiepen, ...

     

    Nancy, waaruit bestaat jouw werk?

    Mijn voornaamste taken zijn:

    Ik heb een onthaalfunctie, schrijf mensen in en detecteer soms al kleine problemen.
    Ik volg dossiers op van mensen die mijn collega’s naar mij doorverwijzen.
    Ik begeleid cliënten en verwijs hen door naar OCMW’s en andere diensten zoals sociale huisvestigingsmaatschappijen, daklozenopvang, enzovoort.
    Ik bied een luisterend oor.
    Ik zoek fundamentele sociale rechten op gelinkt aan vragen van klanten en ik sensibiliseer hen hierover.
    Samen met andere ervaringsdeskundigen vanuit de POD Maatschappelijke Integratie neem ik deel aan werkgroepen en vergaderingen over sociale thema's zoals overmatige schulden, pensioenen, enzovoort.
    Ik spoor structurele problemen op in de leesbaarheid van formulieren en signaleer of bespreek ze in een werkgroep.
    Ik neem deel aan evenementen, colloquia … over armoede. Ik kijk welke thema’s er naar voor komen en welke gelijklopend zijn met mijn werk.

     

    Doe je dit werk graag ?

    Enorm graag. Telkens ik iemand heb geholpen, geeft me dit een enorme voldoening. Mijn droom was vroeger om mensen verder te helpen op sociaal vlak. Ik kreeg echter de kans niet om sociaal werk te studeren omdat ik zelf armoede gekend heb tijdens mijn studiejaren. Dit zorgt ervoor dat deze job mij enorm veel voldoening geeft. Zo draag ik ook mijn steentje bij aan de maatschappij en beteken ik iets voor wie het moeilijk heeft.

     

    Hoe helpt je persoonlijke ervaring je in je werk ?

    Doordat ik zelf een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting ben, kan ik mensen heel goed begrijpen en aanvoelen. Omgekeerd voelen mensen dit ook. Dit schept tijdens een gesprek snel een vertrouwensband. Dit geeft me een enorme drang om mensen verder te helpen, om hen een duwtje in de rug te geven. Vaak is dit een kleine stap, maar die betekent zoveel voor de cliënt.

     

    Wat zou je in de toekomst graag nog bereiken?

    Ten eerste: dat mijn collega’s op de dienst vanuit zichzelf met een ander perspectief naar armoede kijken en niet alleen door mijn inbreng.
    Ten tweede: dat problemen tussen diensten gesignaleerd worden zodat de diensten meer op elkaar afgestemd worden. 

     

    Meer info over ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting