Amélie werd in mei 2016 aangeworven als ervaringsdeskundige en gedetacheerd naar Kliniek Sint-Jan in Brussel. “Mijn eerste stappen in Kliniek Sint-Jan heb ik samen met Fatima Rzine gezet. Zij is maatschappelijk werker, geattacheerd naar de spoeddienst en verantwoordelijk voor de cel EMMAV, die vragen behandelt in verband met de verzekerbaarheid van patiënten. Ik heb er vooral gewerkt rond projecten van de sociale dienst en dit meer tweedelijns dan dichtbij de patiënten.”
     

    Toegankelijkheid
     

    “Ik heb een aantal vaststellingen gedaan over de toegankelijkheid van Kliniek Sint-Jan. Zij werden opgenomen in een verslag dat de nieuwe coördinator van de afdeling patiënten te lezen kreeg. Zijn feedback was positief. Zo vroeg hij mijn mening over bepaalde aanpassingen om de toegang voor de patiënten te vergemakkelijken in samenwerking met de verantwoordelijke architect.”
     

    “Ik heb een databank die maatschappelijk werkers gebruiken, verbeterd en uitgebreid met onder andere een zoeksysteem met criteria. Dit kon ik doen via verschillende ontmoetingen met verenigingen actief in de hulp aan personen in armoede. Mijn collega ervaringsdeskundige Florence heeft me hierbij geholpen. De juiste oplossing zoeken voor patiënten in armoede die een behandeling moeten verderzetten buiten de muren van het ziekenhuis is nu eenvoudiger.”
     

    Intrafamiliaal geweld
     

    “Ik besteed veel tijd aan de werkgroep rond intrafamiliaal geweld. In deze werkgroep zitten talrijke betrokkenen die elkaar niet noodzakelijk kennen. Voor ziekenhuizen en sociale diensten is het delicaat om iemand te ontvangen die zichtbaar het slachtoffer is van intrafamiliaal geweld. Er ontbreekt vaak een kader, kennis van oplossingen die kunnen overwogen worden, enzovoort.”
     

    “Een noodwoning zoeken – indien mogelijk duurzaam en aangepast aan de situatie van de persoon (met of zonder kinderen of volwassenen) – is een eerste hersenbreker. Er zijn er nog talrijke andere.”
     

    “We leggen veel contacten en de werkgroep gaat goed vooruit. De conferentie die hier begin 2018 aan werd besteed, heeft de discussie opnieuw gelanceerd. Er worden initiatieven genomen, onder andere door het kabinet van de Staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Ik heb het kabinet mogen ontmoeten.”
     

    Studiedag


    “Ik heb de ervaringsdeskundigen vertegenwoordigd tijdens de studiedag peer-to-peer hulpverlening op 31 mei 2018 bij het OCMW van Sint-Gillis. Ik was er ook co-animator van een ronde tafel over complementariteit van kennis. Het was een geslaagde studiedag. Mijn motivatie is toegenomen, net als mijn boekje met contacten”.