Om kinderarmoede te bestrijden, beheert en heeft de POD Maatschappelijke Integratie een nieuwe subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend om projecten rond kinderarmoede in 10 OCMW’s te ondersteunen.

  In België leeft een kind op vijf in armoede. Een problematiek waartegen de POD MI sinds verschillende jaren strijdt, via het nationaal plan kinderarmoedebestrijding, thematische projectoproepen, de federale prijs armoedebestrijding, het project MIRIAM, … Vandaag komt daar 1,2 miljoen euro bij om 10 OCMW’s te ondersteunen in projecten rond kinderarmoedebestrijding. 

  Europese Kindergarantie

  Terwijl 18 miljoen kinderen een armoederisico lopen in de Europese Unie, heeft de Europese Raad, in juni 2021, de Europese Kindergarantie gestemd. Het gaat om het eerste Europese instrument dat bedoeld is om sociale uitsluiting bij kinderen te bestrijden. In het kader van deze garantie werd de subsidie van 1,2 miljoen euro vrijgemaakt. De POD MI is nationaal coördinator.

  10 geselecteerde projecten

  De OCMW’s spelen een essentiële rol in de armoedebestrijding bij gezinnen en kinderen. Daarom is de projectoproep voor hen bedoeld. Zo zullen tien projecten die specifiek gewijd zijn aan kinderarmoedebestrijding ondersteund worden gedurende minstens een jaar. Zij zullen ondersteund worden door de OCMW’s van Anderlecht, Molenbeek, Oostende, Antwerpen, Sint-Niklaas, Gent, Charleroi, Luik, Namen en Seraing. De projecten zijn gevarieerd: hulp bij het huiswerk, geïndividualiseerde opvolging, verdeling van maaltijden, psychologische ondersteuning voor jongeren die in een instelling zijn geplaatst, … Er zal eveneens een platform “kinderarmoede” worden opgericht om de opvolging van de ondersteunde projecten te waarborgen.

  Interesse in het thema kinderarmoede?


  Lees ook E-cho, de algemene nieuwbrief van de POD MI.

   JA, IK SCHRIJF ME IN