POD MI naar Athene

    Onze collega’s Josée Goris en Günther Mattheussens namen op 2 en 3 juli in Athene deel aan de bijeenkomst van het Netwerk van administraties bevoegd voor het minimuminkomen.

    Dit netwerk, geïnitieerd door de Europese Commissie, bracht bijna alle lidstaten samen om 2 dagen intensief samen te werken rond het minimuminkomen. In België is dit het leefloon.

    Doel van de bijeenkomst: overheden wisselen samen ervaringen uit, discussiëren en verkennen mogelijkheden gelinkt aan het minimuminkomen om zo bij te dragen aan de implementatie van beginsel 14 van de Europese pijler van sociale rechten. 

    Dit beginsel stelt: “Iedereen die over onvoldoende middelen beschikt, heeft het recht op adequate voorzieningen voor een minimuminkomen om in alle levensfasen een waardig leven te kunnen leiden, en op praktische toegang tot goederen en diensten die de zelfredzaamheid van mensen bevorderen. Voor mensen die tot werken in staat zijn, moeten de voorzieningen voor een minimuminkomen worden gecombineerd met prikkels om (weer) actief te worden op de arbeidsmarkt.”

    De bijeenkomst werd georganiseerd op basis van wat al bereikt was tijdens de peer learnings in Berlijn (november 2018) en Vilnius (februari 2019).

    In Athene gaf de POD een presentatie over de manier waarop wij outreachend werken naar (potentiële) begunstigden.  We spraken onder meer over sociale activering, de ervaringsdeskundigen en het FEAD. Verschillende lidstaten, waaronder Luxemburg en Griekenland, vroegen ons daarna om meer inlichtingen. We blijven met hen in contact.

    Op het einde werd gevraagd rond welke thema’s de lidstaten verder willen werken.  Ook daar kwamen de thema’s van de POD duidelijk naar voor: men wil immers werken rond non take up, opvolging van rechthebbenden en sociale activering.

    Wordt vervolgd!