foto emilie clette

    Sinds verschillende maanden werkt de POD MI aan het project PrimaVera, dat tot doel heeft een webapplicatie in te voeren die, via de bestaansmiddelen van een aanvrager, een simulatie berekent die al dan niet het leefloon toekent en zo ja, op welk bedrag hij aanspraak kan maken.

    De vrijstelling van de bestaansmiddelen: een vaak complexe berekening

    De bedragen die vermeld worden op de site van de POD MI zijn bedragen waarop de begunstigde recht heeft wanneer hij over geen enkel bestaansmiddel beschikt (behalve vrijstellingen). Dit bedrag neemt af vanaf het ogenblik dat hij een of meer niet-vrijgestelde bestaansmiddelen ontvangt.

    • Voorbeelden van volledig vrijgestelde bestaansmiddelen: gezinsbijslag en onderhoudsgelden (wanneer de ouder deze ontvangt), studietoelagen, … 
    • Voorbeelden van bestaansmiddelen die volledig of gedeeltelijk in aanmerking worden genomen: inkomsten uit arbeid, onroerende goederen, effecten en aandelen, nalatenschappen, werkloosheidsuitkeringen, ...

    Emilie Clette, projectleider PrimaVera: “Voor elk soort bestaansmiddel bestaan er eigen berekeningsregels: bedrag van het vrijgestelde gedeelte, percentage dat in aanmerking moet worden genomen, ... Als je weet dat de regels eveneens wijzigen in functie van de gezinssituatie van de persoon kan je je gemakkelijk inbeelden hoe ingewikkeld de berekening is”.

    Een unieke, praktische en gebruikersvriendelijke applicatie

    De bedoeling van het project is een interactief, praktisch en efficiënt systeem invoeren voor zowel een beginnende, als een ervaren gebruiker. OCMW’s van verschillende grootte nemen deel aan het project, om na te denken over de interface voor alle OCMW’s en te beantwoorden aan hun noden.

    Emilie Clette: “Sommige OCMW’s hebben reeds sociale software die de bestaansmiddelen kan berekenen, maar in vele gevallen berekenen de maatschappelijk werkers ze manueel met hun rekenmachine. Het doel van het project is dus te beschikken over een praktische webapplicatie voor alle maatschappelijk werkers en een standaard te creëren die in overeenstemming zal zijn met de interpretatie van de wet door de POD MI. Bovendien zal PrimaVera een historiek bevatten van de van kracht zijnde wetgeving vanaf 1 januari 2023. Dit wil zeggen dat het binnen 5 jaar mogelijk zal zijn om de berekening te maken op basis van de wetgeving die van toepassing was in 2023. De applicatie zal eveneens een leesbare uitleg geven van de berekening, om ze makkelijker te kunnen begrijpen.”

    Het project wordt gefinancierd dankzij de Europese herstelfondsen en moet in 2024 in productie gaan.