Wat is MIRIAM? 

    MIRIAM is een programma van de POD Maatschappelijke Integratie dat zich richt op alleenstaande moeders in armoede die ondersteuning ontvangen van het OCMW. Deze moeders hebben te kampen met een sterk sociaal isolement en een complexe armoedeproblematiek.

    Met het MIRIAM-programma wil de POD MI armoede bestrijden en sociaal isolement doorbreken. De deelnemende moeders worden intensief individueel opgevolgd maar hebben ook een groep ervaring om onderlinge connecties te vormen. 

    Gendersensitief

    Eenoudergezinnen in ons land lopen een zeer hoog risico om in armoede terecht te komen. Van alle mogelijke huishoudtypes zijn zij het meest kwetsbaar. Aan het hoofd van deze gezinnen staat in de meeste gevallen een vrouw. Alleenstaande moeders zijn of worden vaker werkloos, krijgen financiële problemen, ervaren meer stress en gezondheidsklachten.

    Daarbij hebben ze te kampen met specifieke problemen, zoals intrafamiliaal geweld of toegang tot alimentatie. Dat leidt uiteindelijk tot structurele sociale uitsluiting en isolement.

    Empowerment

    In het MIRIAM-programma ziet men empowerment als een langdurig proces van participatie, inspraak, ontmoeting, samenwerking en dialoog waardoor de vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen en werken aan een positief zelfbeeld. Via een samenspel van individuele begeleiding en groepswerking ontwikkelen ze een kritisch bewustzijn. Stap voor stap werken ze naar de toekomst en aan een betere positie in de maatschappij.

    Ze komen naar buiten en treden uit hun isolement. Ze verwerven meer kennis en informatie over hun rechten en de diensten waar ze terecht kunnen voor hulp.
    De groepsdimensie is essentieel: het gaat om vrouwen die samen structurele ongelijkheden in de samenleving aanpakken en een stem krijgen. Empowerment gaat zowel over het werken aan individuele krachten als over het wegnemen van structurele barrières.  

    Resultaten MIRIAM 3.0 

    De derde editie van het MIRIAM-programma liep in zes nieuwe OCMW’s: twee in het Vlaams Gewest (Mechelen en Sint-Niklaas), twee in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Anderlecht en Schaarbeek) en twee in het Waals Gewest (La Louvière en Seraing).

    Voor de evaluatie MIRIAM 3.0 werd gebruik gemaakt van een enquête om de evolutie van de gevoelens van de deelnemers over verschillende sleutelindicatoren te meten. Hiervoor werd van hetzelfde meetinstrument gebruik gemaakt als in het evaluatieonderzoek van  MIRIAM 2.0. 

    MIRIAM in cijfers

    Impact MIRIAM 3.0

    Empowerment

    De zelfbeoordeling aan het begin en eind van het MIRIAM-programma vertoont op de meeste gebieden een gemiddelde verbetering van empowerment bij de deelnemers aan het programma (zie onderstaande figuur). Wanneer de resultaten per programma worden bekeken, zijn er verschillen tussen de OCMW's.
    Je vindt alle gegevens terug in het evaluatierapport van MIRIAM 3.0. 

    Verdeling van de gemiddelden per indicator verkregen via de empowermentmeter van het MIRIAM-programma bij nul- en eindmeting - gegevens 2020-2021

    Verdeling van de gemiddelden per indicator verkregen via de empowermentmeter van het MIRIAM-programma bij nul- en eindmeting - gegevens 2020-2021

    Tevredenheid over verschillende levensdomeinen

    Wat de tevredenheid van de deelnemers over hun situatie op verschillende levensgebieden betreft (gezondheid, zorg voor de kinderen, mobiliteit, huisvesting, financiële situatie, vrije tijd, enz.) zien we dat de meeste scores op deze gebieden gestegen zijn (zie onderstaande figuur). 

    Beoordeling van levensdomeinen bij nul- en eindmeting – gegevens 2020-2021

    Beoordeling van levensdomeinen bij nul- en eindmeting – gegevens 2020-2021