Practical information
De POD Maatschappelijke Integratie en de FOD Justitie hebben de handen in elkaar geslagen om een gezamenlijk boek te publiceren over de toegang tot justitie voor mensen in armoede. Het boek "Armoede en Justitie in België" brengt de standpunten samen van deskundigen uit de academische wereld en professionals uit de sociale en juridische sector.
Het behandelt een breed scala van onderwerpen: eerste- en tweedelijnsrechtsbijstand, alternatieve geschillenbeslechting, collectieve belangenbehartiging, de relatie tussen deurwaarders en precaire gezinnen, alsook de sociale rol van arbeidsrechtbanken. Ook worden er concrete maatregelen voorgesteld om de toegang tot justitie voor de meest behoeftigen te verbeteren.
Om hierover te discussiëren, organiseren de POD Maatschappelijke Integratie en de FOD Justitie op donderdag 17 februari 2022 van 9.00 tot 12.30 uur een webinar met deskundigen en vertegenwoordigers uit de politieke wereld.
Programma :
- 09.00 uur : Onthaal door Alexandre Lesiw (voorzitter van de POD MI)
- 09.10 uur : Welkomstwoord van minister Karine Lalieux (Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding)
- 09.20 uur : Welkomstwoord van minister Vincent Van Quickenborne (Justitie)
- 09.30 uur : Presentatie van de inhoud, conclusies en beleidsaanbevelingen van het themaboek, door Dr. Steven Gibens (Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen)
- 10.00 uur : Vragen en antwoorden
- 10.20 uur : Vaststellingen, door Samira Benayyad (POD MI, dienst Ervaringsdeskundigen)
- 10.30 uur : Pauze
- 10.40 uur : Alternatieve conflictbeslechtingsmechanismen, door professor Eric Lancksweerdt (UGent)
- 11.00 uur : Vragen en antwoorden
- 11.15 uur : Gerechtsdeurwaarders en precaire huishoudens, door Sabine Thibaut (Observatorium Krediet en Schuldenlast)
- 11.35 uur : Vragen en antwoorden
- 11.50 uur : Het eerstelijnsloket in het Vlinderpaleis van Antwerpen, door Bart Willocx (voorzitter rechtbank van eerste aanleg Antwerpen)
- 12.00 uur : Conclusies door Jean-Paul Janssens (voorzitter van de FOD Justitie)
Een woordje uitleg over de sprekers
Alexandre Lesiw (Voorzitter POD Maatschappelijke Integratie)
Alexandre Lesiw werd in 2021 door Karine Lalieux benoemd als voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie, een functie die hij reeds 3 jaar ad interim uitoefende. Als voorzitter wil Alexandre Lesiw overleg en solidariteit centraal plaatsen in zijn mandaat, waarden die noodzakelijk zijn om te beantwoorden aan de uitdagingen die zijn administratie te wachten staan.
Karine Lalieux (Minister voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding)
Op 1 oktober 2020 legde Karine Lalieux de eed af als federaal minister van Pensioenen, Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris. Belangrijke bevoegdheden, met een sterk sociaal karakter. Ze doet dit alles, trouw aan haar mens- en wereldbeeld, nabij en tussen de mensen in en met oog voor de dialoog. Haar politiek engagement richt zich op de meest kwetsbaren binnen onze samenleving.
Vincent Van Quickenborne (Minister van Justitie)
Rechtenstudent Vincent Van Quickenborne was voorbestemd om advocaat te worden. Tot zijn broer Christophe hem op een avond zei: “advocaat is niks voor jou, jij wil de zaken in beweging krijgen en zou beter in de politiek gaan.” In 2020 werd hij vice-premier in de regering De Croo I, bevoegd voor justitie en de Noordzee. Hij wil de werking van onze justitie sneller, menselijker en straffer maken.
Dr. Steven Gibens (Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen)
Steven Gibens studeerde rechten (KUL) en criminologie (KUL). Hij was gedurende 23 jaar advocaat aan de balie van Antwerpen. Hij was voorzitter van de Commissie voor juridische bijstand en vervolgens voorzitter van het bureau voor juridische bijstand te Antwerpen. Hij is nog steeds plaatsvervangend vrederechter. Hij promoveerde tot doctor in de rechten (UA) met een proefschrift getiteld: Access to Justice en een beleid rond de preventieve rechtshulp in Vlaanderen: naar een sociaal-juridische praktijk? Hij is nu lector en onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool, opleiding sociaal werk. Hij is eveneens verbonden aan de UA waar hij de cursus inleiding tot sociaal werk geeft (Faculteit Sociale Wetenschappen) en de cursus communicatie en conflictbeslechting mee begeleidt (Faculteit Rechten).
Samira Benayyad (ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting bij de POD Maatschappelijke Integratie)
Samira Benayyad houdt zich sinds 2005 bezig met de verbetering van de toegang tot sociale basisrechten, als ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting bij de POD MI. Zij heeft meer dan 10 jaar met de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) samengewerkt, hoofdzakelijk met de sociale dienst, maar ook rond communicatie- en netwerkprojecten tussen externe organisaties en de HZIV. Momenteel zet zij haar ervaring in voor armoedebestrijdingsprojecten die door de POD MI worden geleid of gecoördineerd.
Prof. Eric Lancksweerdt (UHasselt & UGent)
Eric Lancksweerdt was meer dan 25 jaar magistraat in de Raad van State, waar hij achtereenvolgens auditeur, eerste auditeur en eerste auditeur-afdelingshoofd werd. Hij werd in 2009 doctor in de rechten met een proefschrift over burgerparticipatie op het lokale bestuursniveau. In 2002, 2004, 2011, 2015 en 2019 volgde hij cursussen en trainingen in bemiddeling, in Vlaanderen en Nederland. Sinds september 2015 is hij erkend bemiddelaar. Hij schreef boeken en talrijke artikelen over bemiddeling en alternatieve conflictoplossing op verschillende gebieden, maar vooral op het gebied van publiek recht. Op 1 september 2014 nam hij eervol ontslag bij de Raad van State en werd hij deeltijds universitair hoofddocent aan de UHasselt. Daar is hij verantwoordelijk voor de cursussen “Ethische rechtspraktijk”, "Onderhandelen en bemiddelen", en voor de ontwikkeling van de leerlijn onderhandelen en bemiddelen. Sedert 1 september 2020 is hij naast zijn aanstelling aan de UHasselt ook hoofddocent aan de UGent waar hij verantwoordelijk is voor de vakken “Onderhandelen en bemiddelen” en “Bemiddeling (integratieseminarie)”. Zijn onderzoek en onderwijs focussen op dit moment op alternatieve conflictoplossing, burgerparticipatie, innovaties in de rechtspraktijk, en ethische rechtspraktijk.
Sabine Thibaut (Observatorium voor Krediet en Schuldenlast)
Sabine Thibaut behaalde een diploma in de rechten. Zij is al meer dan tien jaar werkzaam als jurist bij het Observatorium voor Krediet en Schuldenlast. Zij is onderzoekster op het gebied van krediet en schuldenlast. Ook is zij belast met het opleidingsprogramma dat door de vzw wordt georganiseerd en fungeert zij als opleider voor maatschappelijk werkers, juristen en advocaten die actief zijn in de sector van schuldbemiddeling en collectieve schuldenregeling.
Bart Willocx (Voorzitter Rechtbank Eerste Aanleg Antwerpen)
Bart Willocx is ondervoorzitter van het college hoven en rechtbanken en voorzitter Rechtbank Eerste Aanleg Antwerpen, één van de grotere rechtbanken van het land waar men uitdrukkelijk de link wil leggen, op verschillende manieren, tussen justitie en welzijn.
Jean-Paul Janssens (voorzitter FOD Justitie)
Sinds 15 maart 2013 is Jean-Paul Janssens aan de slag als voorzitter van de FOD Justitie, één van de grootste federale departementen. Sinds 2021 is hij ook aangeduid als Belgisch vertegenwoordiger bij de Europese Commissie voor de Efficiëntie van Justitie (CEPEJ). Als magistraat deed hij ervaring op bij het arbeidsauditoraat van Nijvel. Hij begon zijn juridische carrière als advocaat en assistent in sociale zekerheidsrecht aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Tussen 1999 en 2007 nam hij verschillende sleutelrollen op in kabinetten, zoals de functie van directeur in de beleidscel van toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx. Jean-Paul Janssens was tot 2013 actief als (onder-)voorzitter van de commissie modernisering van de rechtelijke orde. In die periode maakte hij ook deel uit van de raad van bestuur van het Instituut voor gerechtelijke opleiding.