Net zoals in het voorjaar organiseren we in de herfst geen fysieke provinciale ontmoetingsdagen met OCMW-medewerkers.  Toch blijven we niet op onze lauweren rusten en brengen we alle Nederlandstalige OCMW-medewerkers tijdens een digitaal treffen samen.

  Programma

  09.00 uur : Introductie door Alexandre Lesiw, Voorzitter POD Maatschappelijke Integratie

  09.05 uur : De resultaten van het onderzoek naar de hervorming van het GPMI, door Michel Albertijn, Tempera-BSM Management

  In oktober 2019 gaf de POD Maatschappelijke Integratie aan onderzoeksbureau Tempera - BSM Management de opdracht om een kwalitatief onderzoek te voeren naar de uitvoering van de hervorming van het Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI). 

  Het GPMI werd in 1993 in het leven geroepen. In de loop der jaren werd het geregeld bijgespijkerd en aangepast aan de maatschappelijke veranderingen. De laatste hervorming dateert van 2016 en had tot doel van het GPMI een krachtig en performant begeleidingsinstrument te maken. 

  Is dit doel bereikt? Kan het GPMI anders en beter toegepast worden? Of is het inderdaad het volmaakte begeleidingsinstrument geworden dat de wetgever voor ogen had? 

  Een antwoord op deze en nog andere vragen krijg je tijdens deze uiteenzetting!

  09.25 uur: Cijfermatige analyse van onze gegevens

  Om de externe studie van Tempera over het Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie in de juiste context te plaatsen, heeft de POD MI analyses uitgevoerd op basis van de administratieve gegevens over het GPMI.  We presenteren de meest relevante statistieken, met bijzondere aandacht voor de begunstigden van het algemene GPMI en de gevolgen van de hervorming van het GPMI in 2016.

  09.35 uur: Goede praktijk vanuit een OCMW

  Tijdens de uitvoering van de studie heeft het onderzoeksbureau Tempera-BSM Management een aantal goede praktijken in kaart gebracht. We geven tijdens dit webinar ook het woord aan een OCMW.

  09.45 uur: Vraag- en antwoordsessie met Jan De Coninck, Woordvoerder POD Maatschappelijke Integratie

  Na de voorstelling van de studieresultaten is het woord aan de deelnemers van het webinar om vragen te stellen aan zowel de onderzoekers, de medewerkers van de POD MI, alsook de voorgestelde goede praktijken.

  10.05 uur: De UNIPROC-procedure

  De Uniproc-procedure is een samenwerkingsverband tussen de RVA, de OCMW’s en de uitbetalingsinstellingen. De procedure werd in het leven geroepen om de OCMW-voorschotten op de werkloosheidsuitkeringen te doen dalen.

  Werklozen die financiële problemen ondervinden, omdat de uitwerking van hun uitkeringsaanvraag vertraging oploopt, kunnen bij hun gemeentelijk OCMW een voorschot op hun werkloosheidsuitkeringen aanvragen.

  10.10 uur: COVID-maatregelen

  OCMW’s moeten begin 2022 in het Uniek Jaarverslag rapporteren over de subsidies die toegekend werden in het kader van de gezondheidscrisis. We stellen de formulieren voor en de gegevens die OCMW’s moeten invoeren om de verschillende subsidies te verantwoorden: algemene COVID-19-subsidie, voedselhulp (tweede kwartaal 2021), psychologische begeleiding, ZOOM 18-25 en de tijdelijke premies van 50 en 25 euro. 
  Heeft je OCMW nog subsidies over? We lichten toe waarvoor je deze kunt inzetten. 

  10.15 uur: Varia vragen

   

   

  Stel je vraag bij je inschrijving

  Heb je een vraag waar je graag een antwoord op krijgt tijdens het webinar? Stel deze alvast bij je inschrijving! Je kan deelnemen door je in te schrijven via het aanmeldformulier of door op de inschrijvingsknop hieronder te klikken. Na registratie krijg je een mail met de link en verdere instructies. 

  Om deel te nemen aan het webinar heb je alleen een computer of laptop nodig met geluid en een goede internetverbinding met voldoende snelheid.

  Dit webinar is gratis en bedoeld voor OCMW-medewerkers, maar ook andere professionals uit de sector zijn welkom.

  >> JA, ik schrijf me in

  Volg live 

  Je kunt het evenement ook live volgen op onze Facebookpagina. Daarna kan je het daar én op ons YouTubekanaal herbekijken.