Technologie verandert onze samenleving in een hoog tempo
Tijdens de gezondheidscrisis ging zowel de publieke als private sector op relatief korte tijd van een bijna uitsluitend fysieke dienstverlening naar een dienstverlening die soms digitaal, soms telefonisch, soms fysiek of vaak een mengvorm van alle voorgaande is. De (toegang tot) digitale dienstverlening werd daardoor (opnieuw) onderwerp van een discussie die na het verdwijnen van de gezondheidscrisis niet in relevantie afneemt.
Digitalisering heeft gevolgen voor iedereen
Niet iedereen surft even gemakkelijk mee op de digitale golf. De toenemende digitalisering van de samenleving biedt veel kansen, maar brengt ook het risico met zich mee dat digitaal uitgesloten personen ook op andere domeinen buitenspel worden gezet. Uit de Barometer Digitale Inclusie van 2022 blijkt dat 46% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar is. Dit percentage loopt op tot 70% voor mensen met een laag inkomen of een laag opleidingsniveau.
Ondanks de initiatieven die de voorbije twee jaar zijn genomen om de toegang tot het internet te verbeteren en de digitale vaardigheden te bevorderen, blijven mensen digitaal kwetsbaar. Onze samenleving moet daarom digitaal kwetsbare mensen blijven helpen om deel te nemen aan het digitale leven en onlinediensten (administratie, bankieren, werk, onderwijs, gezondheid, enz.). Hiervoor moeten we blijven investeren in tools en diensten die voor iedereen toegankelijk zijn en in de ontwikkeling of verbetering van digitale vaardigheden voor iedereen.
Projectoproep voor Sociale actoren
Met de projectoproep "E-inclusion for Belgium - Sociale Actoren 2023" wensen we projecten te ondersteunen die oplossingen aanbieden voor de digitale insluiting van kwetsbare groepen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar projecten die volgende kansengroepen uitdrukkelijk bereiken: jongeren die de weg niet vinden naar de klassieke hulpverleningsorganisaties, etnisch culturele minderheden en nieuwkomers, personen met een (mentale, visuele, auditieve of motorische) beperking, alsook vrouwen zoals aangehaald in de Europese strategie “women in digital”. Omdat de digitale kloof voor vrouwen niet dezelfde is als voor mannen, dient de genderdimensie ook in acht genomen worden.
We richten om enerzijds op focusprojecten van onder andere eerstelijnsorganisaties en anderzijds op visieprojecten van organisaties die expert zijn in digitale inclusie en als koepelorganisaties fungeren. (Raadpleeg onze informatie en reglement voor meer info).
Concreet zijn we op zoek naar projecten die gedurende twee jaar zullen werken aan:
- het uitbouwen van een ondersteuningsnetwerk voor kwetsbare groepen;
- het verbeteren van vaardigheden van kwetsbare groepen;
- het verbeteren van vaardigheden van hulpverleners;
- het verbeteren van digitale toegankelijke dienstverlening door onder andere het toepassen van e-inclusion by design principes en/of
- het implementeren van een digitaal inclusiebeleid.
Vzw's of ivzw's (en hun samenwerkingsverbanden) kunnen tot en met 1 oktober 2023 een projectaanvraag indienen.
Lees hier alles over deze projectoproep

