Getuigenis REMI: Krist Poffyn, Beleidsmedewerker Proactief Rechtenbeleid - OCMW Gent

    Wanneer en waarom zijn jullie begonnen met REMI?

     Wij gebruiken REMI al sinds 2015. Wij waren een van de voorlopers van de gebruikers van REMI en hebben goeie contacten met het CEBUD-team waarmee we regelmatig overleggen over de verdere inhoudelijke uitwerking van de tool. Wij gebruiken de tool voor het berekenen van de aanvullende financiële hulp. Dankzij de referentiebudgetten en REMI kunnen we onze aanvullende steun doelgerichter inzetten om een menswaardig inkomen te realiseren.

     

    Welke meerwaarde heeft de REMI-tool voor jullie dienstverlening?

    REMI geeft een objectieve maatstaf waarop we kunnen afmeten of gezinnen een leven kunnen leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid, en dit op maat van ieder gezin. Bovendien moet je niet zelf alle verschillende berekeningen uitvoeren. Het is natuurlijk wel wat werk om REMI in te vullen voor de maatschappelijke werkers, maar je krijgt dan wel een objectieve norm die in alle OCMW ’s op dezelfde manier kan worden toegepast.

    Wij hebben zelf wel een eigen toepassing. Het instrument is geïntegreerd in New Horizon, zo moeten onze maatschappelijk werkers maar 1 instrument gebruiken. Wanneer we de aanvullende steun berekenen, passen wij daar een aantal berekeningen op toe die een grens stellen. Als we de volle aanvullende steun zouden geven zoals berekend wordt in REMI, vrezen wij dat er te weinig motivatie tot activering is. Daarom hebben wij een bijkomend systeem, dat ook in New Horizon is ingebouwd, om een redelijke opleg van aanvullende steun te berekenen, gebaseerd op een spanningsveld met het minimuminkomen. Dat systeem wordt ondertussen ook gebruikt door een aantal andere gemeentes met eigen parameters. 

    We appreciëren dan ook dat de projectoproep een zekere vrijheid toestaat aan de OCMW‘s om een eigen beleid te ontwikkelen rond die aanvullende steun.

     

    Waarom zou je REMI al dan niet aanraden aan andere OCMW‘s?

    Ik denk dat het een zeer goed instrument is om te bespreken met de cliënt wat een aanvaardbaar uitgavenpatroon is. Wij hebben zelf nog een apart systeem voor budgetbegeleiding, wat eigenlijk gelijkaardig is. Dus we moeten ons ook de vraag stellen wat we nog allemaal meer kunnen doen met REMI. Dat geeft ook argumenten voor je eigen beleid om bepaalde accenten te leggen. Een grote sterkte is de objectiviteit, het feit dat het geüpdatet wordt door een wetenschappelijke instelling. Het enige wat nog vervelend is, is dat de update slechts 1 keer per jaar gebeurd, maar normaal gezien is het wel de intentie van CEBUD om deze frequentie te verhogen. Dat zou enkel nog een extra argument zijn om de tool zeker te gebruiken.