Projectoproep kinderarmoedebestrijding in het kader van de Europese Kindgarantie
Artikel
Waarom?
In België leeft een kind op vijf momenteel in een situatie van kinderarmoede. Volgens Unicef zou dit aantal kunnen stijgen tot 25 %, ofwel een kind op vier, omwille van de gezondheidscrisis. En dan hebben we het nog niet over de energiecrisis ...
De subsidie kadert in de doelstellingen van de Europese Kindgarantie, waarover de Raad van de Europese Unie in juni 2021 heeft gestemd. Terwijl 18 miljoen kinderen een risico op armoede lopen in de EU heeft de Europese Kindgarantie tot doel de armoedecyclus te doorbreken en te strijden tegen de sociale uitsluiting van kinderen door hun toegang te waarborgen tot essentiële diensten en noden zoals onderwijs en gezondheid, maar ook een gepaste woning of gezonde voeding.
De POD Maatschappelijke Integratie werd aangeduid al nationaal coördinator van deze Europese Garantie voor België.
Budget?
Een subsidie van 1,2 miljoen euro voor 10 projecten rond kinderarmoedebestrijding bij de OCMW’s werd eind 2021 vrijgemaakt voor een duur van 2 jaar.
Tien projecten en concrete acties voor kinderen
“Kinderen lijden erg onder de gevolgen van de kwetsbaarheid van hun ouders en familie. Discriminatie, sociale uitsluiting en ongelijke kansen maken deel uit van hun dagelijks leven. Het resultaat is een overdracht van armoede van generatie op generatie die we met de grootste kracht moeten bestrijden”, stelt Minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, vast.
Het vierde plan voor de bestrijding van armoede en sociale ongelijkheden besteedt eveneens bijzondere aandacht aan de armoede van de jongsten in onze maatschappij.
Zo zullen tien projecten, die specifiek gewijd zijn aan kinderarmoedebestrijding ondersteund worden gedurende minstens een jaar, met eenmalige verlenging. Zij worden ondersteund door de OCMW’s van Anderlecht, Molenbeek, Oostende, Antwerpen, Sint-Niklaas, Gent, Charleroi, Luik, Namen en Seraing.
De projecten bieden een verscheidenheid aan acties: van huiswerkbegeleiding tot individuele opvolging, van maaltijdverdeling tot psychologische ondersteuning van jongeren in instellingen ...
Er wordt eveneens een platform “kinderarmoede” ingevoerd om de opvolging van de ondersteunde projecten te waarborgen.