Een wetenschappelijk instrument van communicatie, evaluatie en verspreiding

    Dit Jaarboek wil tot een betere kennis over armoede en sociale uitsluiting en tot het verhogen van de politieke en publieke belangstelling voor dit thema. Met dit Jaarboek bieden we een instrument aan voor de federale overheid om met kennis van zaken de situatie en de maatregelen inzake armoede en sociale uitsluiting te analyseren en te evalueren.

    De vele gezichten van armoede halfweg de Europa 2020-strategie

    In deze vijfde uitgave van ‘Armoede in België’ behandelen de eerste twee delen de gevolgen van de zesde staatshervorming voor de bestrijding van ongelijkheid, armoede en andere vormen van sociale uitsluiting. De hefbomen waarover de gewesten en de gemeenschappen vandaag beschikken, zijn aanzienlijk versterkt. Daardoor komt, ook voor de armoedebestrijding, een groter gewicht op de schouders van deze entiteiten te liggen en moeten de verhoudingen tussen gewesten, gemeenschappen en de federale overheid worden herdacht.

    Deze transformaties hebben immers ook een weerslag op de gedaantes van armoede in dit land. In het eerste deel worden de uiteenlopende uitgangsposities voorgesteld.

    Het tweede deel geeft eerst een overzicht van het armoedebeleid van de diverse regeringen tijdens de vorige legislatuur. Daarna volgt een gedetailleerde analyse van de hervormingen van de werkloosheids- en integratietoelagen en van de gevolgen van diezelfde hervormingen, vooral wat het lokaal niveau aangaat.

    Het derde deel is gewijd aan de Europese uitdagingen. Het bevat een uitvoerige analyse van de stand van zaken in de Europa 2020-strategie. Hoever staat het met de sociale doelstellingen van dit Europees beleid? Hoe kan je, vanuit de filosofie van deze doelstellingen, naar de huidige stand van zaken kijken; in België en wereldwijd?

    De redactie onderstreept hoe belangrijk het is om niet te blijven steken bij een Europees actieplan, maar om te komen tot een gecoördineerd beleid dat de verschillende machtsniveaus samenbrengt. Meer dan ooit herinneren we eraan dat voor een doeltreffende strijd tegen de armoede – een fenomeen met vele gezichten – een beleid op vele niveaus en met vele dimensies nodig is; kortom, een vorm van governance.

    Een wetenschappelijke tool inzake communicatie, evaluatie en verspreiding

    Dit Jaarboek heeft eveneens tot doel een bijdrage te leveren aan het bevorderen van de kennis op het vlak van armoede en sociale uitsluiting, evenals aan het politieke en openbare belang dat aan deze thema's wordt besteed. Dit is des te belangrijker aan de vooravond van een legislatuur die de invoering van een zesde Staatshervorming inleidt. Via het Jaarboek bieden wij de federale autoriteiten een instrument aan waarmee zij, met kennis van zaken, de situatie kunnen evalueren en analyseren in verband met armoede en sociale uitsluiting, evenals de maatregelen die hieromtrent worden genomen. Tot slot wensen wij personen en instellingen samen te brengen die zich bekommeren om armoede en sociale uitsluiting, maar die, zonder dit Jaarboek, zelden of nooit met elkaar in contact zouden komen.