DE CIJFERS

    Europa 2020

    De strategie van de EU voor de werkgelegenheid en een slimme, duurzame en inclusieve groei steunt op vijf ambitieuze doelstellingen. Deze vijf ambitieuze doelstellingen worden gemeten dankzij negen sleutelindicatoren. Eén van deze doelstellingen is om de armoede te verminderen door ervoor te zorgen dat minstens 20 miljoen personen niet meer geconfronteerd worden met armoede of uitsluiting in de Europese Unie van nu tot 2020.

    EU SILC : de statistieken van de Europese Unie over het inkomen en de levensomstandigheden

    Dit instrument is bestemd voor het verzamelen van de huidige en vergelijkbare multidimensionale, transversale en longitudinale microgegevens over inkomen, armoede, sociale uitsluiting en levensomstandigheden. De resultaten van de EU-SILC zijn beschikbaar op de internetsite van Eurostat:

    ESF: het Europees Sociaal Fonds

    De structurele fondsen van de Europese Unie hebben tot doel de verschillen in welvaart en levensstandaard tussen de Lidstaten van de EU terug te dringen. In dit kader heeft de financiering van het ESF de duurzame integratie tot doel van de kansarme groepen en van de personen met een handicap op de arbeidsmarkt.

    LFS: EU Labour Force Survey

    Deze grote enquête via een steekproef gebeurt bij de gezinnen en levert jaarlijkse en kwartaalgegevens over de werkgelegenheid, de werkloosheid en de inactiviteit. De gegevens worden uitgesplitst volgens meerdere dimensies, waaronder leeftijd, geslacht, leerresultaten en de verschillen tussen werk voor bepaalde en voor onbepaalde duur, evenals voltijdse en deeltijdse tewerkstelling.

    MISSOC: het onderlinge informatiesysteem over de sociale bescherming

    MISSOC geeft basisinformatie over bijna alle domeinen van de sociale bescherming voor elk land, evenals over de financiering van de sociale bescherming, met zeer gestructureerde en vergelijkende informatie in meer dan 300 categorieën opgedeeld in 12 tabellen.

    OESO: indicatoren inzake armoede en inkomensverdeling

    De Directie Werkgelegenheid, Arbeid en Sociale Zaken van de OESO publiceert regelmatig een aantal indicatoren inzake armoede en inkomensverdeling:

    FOD Sociale Zekerheid: sociale bescherming en inclusie: de indicatoren

    In het kader van de Open Methode van Coördinatie Sociale Bescherming en Sociale Inclusie wordt op Europees niveau een set van gemeenschappelijke indicatoren ontwikkeld.  Deze set indicatoren heeft tot doel de objectieven van het Lissabon-proces op te volgen.

    STUDIES EN PUBLICATIES

    Statistieken in focus

    Eurostat publiceert regelmatig Statistieken in focus - die de belangrijkste statistieken overnemen op verschillende domeinen,  waaronder armoede en sociale insluiting.

    Eurobarometer

    De publieke opinie wordt regelmatig gevolgd met de hulp van enquêtes over de sociale impact van de wereldwijde economische crisis. De Flash Eurobarometer geeft de resultaten weer van de opeenvolgende enquêterondes

    Peer review in social protection and social inclusion

    Deze peer reviews werden regelmatig uitgevoerd om de identificatie en de uitwisseling te bevorderen van de goede praktijken inzake het beleid met betrekking tot de sociale bescherming en de sociale insluiting in de Europese Unie.

    Database van documenten

    Deze database bevat documenten over het beleid dat de Europese Unie voert op het vlak van werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. Naast de strategische verslagen en documenten vindt u er eveneens studies, toespraken en omschrijvingen van projecten gefinancierd door de Unie.

    Informatie van de publieke sector

    https://data.gov.be/nl

    De dienst voor administratieve vereenvoudiging creëerde de portaal site Public Sector Information Belgium. Deze portaalsite biedt een selectie van de informatie van federale overheidsdiensten die door derden kan worden hergebruikt voor commerciële of niet-commerciële doeleinden.”