Is ‘armoede’, ‘bedelaars’, ‘kleine criminaliteit’, of ‘niks dan last’, … ook het eerste wat er in je opkomt bij het horen van Roma? Zou je diezelfde associatie maken om je buurman of buurvrouw te beschrijven? Wat als we je vertellen dat ook zij Roma zijn?

    De tentoonstelling 'Reflecties. Roma in België’ neemt je door de ogen van studenten scenografie, fotografie en communicatiemanagement mee om clichés over deze landgenoten te doorprikken. Aan de hand van enkele portretten en interviews krijg je een inkijk in de dromen en uitdagingen, in de onzekerheden en talenten van 9 bijzondere mensen die fier zijn om Roma genoemd te worden. Ze maken deel uit van een heel diverse groep want dé Roma gemeenschap of dé Roma bestaan niet.

    Wil je net als deze studenten jezelf en mensen in jouw buurt een spiegel voorhouden en een nieuwe wereld ontdekken om zo ook bij te dragen aan een andere beeldvorming over Roma? Laat je verrassen en inspireren door wat jij en Roma gemeenschappelijk hebben.

    Wil je deze tentoonstelling ook in jouw buurt organiseren?

    Deze reizende en tweetalige tentoonstelling (Nederlands / Frans) vond reeds plaats in Mechelen (kazerne Dossin), Molenbeek (Migratie Museum), Anvers (AP Hogeschool), Gand (Balenmagazijn), Namur (Parlement de Wallonie) en Brussel (Financie Toren). Wilt u de tentoonstelling in uw gemeenschap organiseren? Vul daarvoor dit aanvraagformulier in en één van onze medewerkers neemt zo snel als mogelijk contact met jou op. De tentoonstelling is gratis. Je staat weliswaar in voor de nodige transport- en verzekeringskosten.

    Praktische informatie over de inhoud

    Deze tijdelijke tentoonstelling vloeit voort uit een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek om een meer genuanceerde kijk op Roma te krijgen. De expo werd gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de Europese Commissie, de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie en AP Hogeschool Antwerpen. 

    Concreet werd een link gelegd met de studie 'Roma through a positive lens' van de AP Hogeschool Antwerpen. Dit onderzoek vertrekt van verhalen van Roma en heeft oog voor verschillende contexten waarin zij kleine of grote successen ervaren, ondanks ervaringen van uitsluiting, armoede en discriminatie. Samen met het Roma platform gingen de studenten en docenten van de afdelingen fotografie en grafische beeldvorming aan de slag met de narratieve verhalen van de rolmodellen die centraal staan in de studie. De afdeling scenografie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen nam de inrichting en visualisering van de tentoonstelling voor haar rekening.

     

    Draaiboek 'Reflecties. Roma in België'