Laagdrempelige toegang tot het OCMW

    In 2024 is het eindelijk zover: burgers in moeilijkheden zullen binnenkort een onlineformulier kunnen gebruiken om hulp te vragen aan het OCMW. Het is enerzijds een maatregels om de administratie te vereenvoudigen, maar ook om de toegang naar OCMW’s laagdrempeliger te maken. Burgers zullen via het onlineformulier van thuis uit en op een discrete manier hun steunaanvraag kunnen indienen.

    Sinds 2021 werkt het projectteam aan een zo open en toegankelijk mogelijk formulier (eenvoudige woordenschat, gebruiksgemak, minimale gegevensinvoer). Het formulier werd getest door een aantal OCMW’s en ervaringsdeskundigen en werd over het algemeen zeer positief onthaald.

    Werklast maatschappelijk werkers verlichten

    OCMW Online is niet enkel voor burgers een positieve ontwikkeling. Doel is ook om de werklast van maatschappelijk werkers die gepaard gaat met het manueel registreren van steunaanvragen te verlichten. Voor de OCMW’s zal OCMW Online rechtstreeks geïntegreerd worden in de sociale software. Bijgevolg zullen de steunaanvragen op een geïntegreerde manier worden ontvangen en verwerkt. OCMW Online zal een extra manier zijn om het eerste contact tot stand te brengen tussen een steunaanvrager en een OCMW, maar vervangt in geen geval menselijk, schriftelijk of telefonisch contact.