Thema van de maand: REMI

    Elke maand stellen we een thema uit het vierde federaal plan ter bestrijding van armoede en ongelijkheid voor. Deze maand focussen we op koopkracht en in het bijzonder op de REMI-tool van CEBUD.

    Niemand is immuun voor tegenslagen. Je kan je werk verliezen, een ongeval meemaken of ziek worden. De sociale zekerheid beschermt Belgen tegen deze “sociale ricico’s” en helpt de koopkracht behouden. Daarom is het garanderen van toegang  voor iedereen tot de mechanismen van de sociale zekerheid een belangrijk aandachtspunt in het vierde federaal plan armoedebestrijding. Eén van de acties uit het plan om de koopkracht te behouden is het REMI-project.

    REMI is een online tool die op maat van ieder gezin vaststelt in welke mate het gezinsinkomen toereikend is om menswaardig te kunnen leven. Hiervoor vergelijkt de tool de gezinsinkomsten met de hoogte van de referentiebudgetten. Referentiebudgetten zijn geprijsde korven van goederen en diensten die op basis van wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven op de vraag hoeveel inkomen een gezin minimaal nodig heeft om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. Als uit de analyse van REMI blijkt dat een gezin niet over voldoende inkomen beschikt om een menswaardig bestaan te leiden, dan kunnen de maatschappelijk werkers van het OCMW de nodige aanvullende financiële steun berekenen en toekennen om de begunstigden te helpen.

    Daarnaast geeft REMI een gestructureerd overzicht van inkomsten en noodzakelijke uitgaven. Zo ondersteunt de tool maatschappelijk werkers en rechthebbenden bij het zoeken naar effectieve wegen om de koopkracht van financieel behoeftige gezinnen structureel te verbeteren.
    De belangrijkste meerwaarde van REMI is dat deze maatwerk toelaat én vertrekt van gelijke criteria voor het in rekening nemen van inkomsten en noodzakelijke uitgaven. Hierdoor worden clientsituaties gelijkwaardig behandeld over OCMW’s en maatschappelijk werkers heen.

    424 van de 581 Belgische OCMW’s besloten eind april zich in te schrijven om met de REMI-tool aan de slag te gaan. Verspreid over het hele land (16 in het Brussels Gewest, 159 in Wallonië en 249 in Vlaanderen) beschikken deze OCMW’s nu over een instrument gebaseerd op referentiebudgetten voor de toekenning van financiële steun aan huishoudens met een ontoereikend inkomen. 

    Het REMI-project heeft een budget van 35 miljoen euro in 2023 en 35 miljoen euro in 2024. Dit bedrag wordt verdeeld over de deelnemende OCMW's om de REMI-licentie en de aanvullende financiële steun voor de begunstigden te financieren.