Voor wie?

    Voor alle OCMW medewerkers in Vlaanderen.

     

    Wat?

    Een opleiding waarbij een traject van 3 modules kan worden gevolgd.

     

    • Een basisopleiding module 1 (november - december 2018)
      • 2-daagse opleiding per provincie
      • Doel: trauma, rouw, en migratie- en acculturatiegerelateerde psychosociale problemen leren kennen, van elkaar leren onderscheiden, vroegtijdig detecteren, doorverwijzen, de rol van OCMW medewerkers in de psychosociale begeleiding (veerkracht aanspreken, cultuursensitief werken en vroegtijdig detecteren)
         
    • Een gespecialiseerde opleiding module 2 (januari - april 2019)
      • Een reeks gespecialiseerde opleidingen van 4 uur per provincie (op voorwaarde dat de basisopleiding werd voltooid)
      • Doel: dieper inzoomen op thema’s die aan bod kwamen in de basisopleiding. Per thema worden twee halve lesdagen georganiseerd. Er wordt gewerkt rond vijf gespecialiseerde thema’s vertrekkend vanuit een cultuursensitieve benadering. Het aanbod wordt afgestemd op de vraag. Per regio kan de focus anders liggen. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn bv Afghaanse cultuur, de dynamieken van gezinshereniging, automutilatie, verslaving, foltering, veerkracht bevorderende handvatten, …
         
    • Intervisie module 3 (april - oktober 2019)
      • Een reeks van 3 intervisies per provincie om de 8 weken (halve dag)
      • Maximum 10 personen per groep
      • Tijdens een intervisie geeft een senior psycholoog advies en ondersteuning op casusniveau.


     

    Door wie?

    Solentra is een vzw die staat voor een gratis traumagerelateerd en transpsychiatrisch diagnostisch behandelingscentrum voor vluchtelingen en migranten. Hierbij houdt Solentra rekening met de culturele achtergrond van de cliënt en worden de consultaties in de moedertaal van de cliënt gedaan (d.m.v. samenwerking met tolken). Als expertisecentrum met een brede visie op gezondheid zet Solentra ook in op het mobiliseren van alle integratiebevorderende spelers die van belang zijn voor de geestelijke gezondheid van de cliënt. Dit doen ze door hun kennis over trauma, migratiepsychologie en cultuursensitiviteit samen te brengen in de vorm van community based consultaties, opleidingen, intervisies, supervisies en een telefonische helpdesk.

     

    Waarom?

    De psychosociale begeleiding van OCMW ’s naar vluchtelingen kwalitatiever én efficiënter maken door duurzame kennisoverdracht en het aanreiken van tools vanuit casusvoorbeelden waarbij aandacht wordt besteed aan vroegtijdige detectie van trauma of andere psychische problemen.

    OCMW’s zijn vaak de eerste hulpverleningsinstantie waar Solentra's doelgroep terecht komt. Solentra ziet hen als een cruciale partner in de preventie en vroegtijdige detectie van psychische problemen bij de vluchtelingen en migrantenpopulatie, een extra kwetsbare groep. Tegelijkertijd verhoogt dit aanbod de efficiëntie van maatschappelijk assistenten en stijgen de slaagkansen op integratie van vluchtelingen en migranten door het tijdig behandelen van psychische problemen.

     

    Interesse of meer info?

    Aarzel niet om contact op te nemen met Solentra via sarah.uyttendaele@uzbrussel.be of 0483 08 48 03.

    Deze opleiding wordt u gratis aangeboden dankzij het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) en de POD Maatschappelijke Integratie - "Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid, dankzij het AMIF"