Projectoproep “bestaansonzekerheid bij jongeren in de OCMW’s bestrijden”

    De weg naar het OCMW is soms moeilijk te vinden, in het bijzonder voor jongeren. De COVID-19-crisis heeft de armoede onder jongeren en studenten, die toch al een bijzonder kwetsbare groep vormden, verergerd.

    Of het nu gaat om jobstudenten, die werken om hun studies te betalen of om in hun behoeften te voorzien, om jonge werknemers tewerkgesteld via onzekere contracten, of om jongeren die geen job of opleiding vinden, de hele jeugd wordt getroffen.

    In december 2017 ontvingen 44.922 jongeren van minder dan 25 jaar een leefloon.
    In 2022 hebben wij de grens van de 50.000 overschreden met 51.077 leefloners die jonger zijn dan 25 jaar. Dit aantal neemt toe en houdt geen rekening met diegenen die niet durven aankloppen bij het OCMW en die niet of slecht geïnformeerd zijn over hun rechten.

    Op initiatief van Karine Lalieux, Minister van maatschappelijke integratie, lanceert de POD MI een projectoproep om bestaansonzekerheid bij jongeren te bestrijden, inclusief studenten, door projecten te subsidiëren die gericht zijn op de identificatie van de noden van jongeren in de OCMW’s en het invoeren van acties rond outreaching om dit doelpubliek beter te bereiken. De meer algemene doelstelling is de bestrijding van de non take-up bij de OCMW’s en de verbetering van de contacten tussen jongeren en OCMW’s.

    Alle OCMW’s of consortia van minstens 2 OCMW’s mogen een kandidatuur indienen om een subsidie van maximaal € 100.000 te ontvangen. Er zullen 10 OCMW’s of consortia worden geselecteerd.

    De dossiers moeten worden ingediend tegen uiterlijk 15 september 2023 om 23.59 uur.  

    Lees meer