De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia hebben een nieuw socio-economisch monitoringrapport over de periode 2008-2014 gepubliceerd.
    Dit rapport analyseert de recente evolutie van de arbeidsmarkt en de arbeidsvoorwaarden van personen volgens hun origine.

    De voornaamste vernieuwing in het rapport is de opsplitsing voor verschillende types inactiviteit (waaronder het leefloon), volgens origine en de nieuwe variabele ‘opleidingsniveau’. Naast het kwalificatieniveau bevat dit rapport ook enkele andere nieuwe invalshoeken waaronder het gezinstype, de openbare sector, de jongeren in beroepsinschakelingstijd en de verblijfsmotieven.

    Enkele resultaten

    In het oog springen de grote verschillen in het percentage leefloonbegunstigden volgens verblijfsreden. Op basis van nieuwe inschrijvingen in het bevolkingsregister in 2013 heeft 59,4% van de personen met als verblijfsreden ‘asiel en diverse bescherming’ een leefloon. Bij de personen die vallen onder ‘regularisatie’ en ‘gezinshereniging, samenwoonst en adoptie’ is dit respectievelijk 13,0% en 3,1%. Voor de verblijfsredenen ‘werk’, ‘studies’ en ‘andere redenen’ is het percentage miniem.

    Kijken we echter naar de personen die in 2010 zijn ingeschreven in het rijksregister, dan zien we een opmerkelijke dynamiek in sociaaleconomische statuten tussen 2011 en 2014. Zo daalt het percentage leefloonbegunstigden met als verblijfsreden ‘asiel en diverse bescherming’ van 55% naar 34%; voor ‘regularisatie’ zien we een halvering van 26% naar 13% over deze periode van 3 jaar. Deze vaststelling bevestigt dat een aanzienlijk deel van de personen met een vreemde origine na een integratieperiode geen beroep meer doet op het OCMW, maar dat uitstroom uit dit bijstandsstelsel wel enige tijd en inspanningen vergt.

    NB: één welbepaalde categorie van vreemdelingen die wettelijk in België verblijft, maakt geen deel uit van de analyse: de asielzoekers. Ze staan ingeschreven in het wachtregister (en niet in het rijksregister).

     

    Leefloonbegunstigden van 25 tot 64 jaar volgens origine en opleidingsniveau (2014)

     

     



    Meer informatie en duiding vind je hier