Hoewel Roma en woonwagenbewoners de grootste etnische minderheid in de Europese Unie vormen, is er een gebrek aan officiële statistische gegevens over de belangrijkste sociaal-demografische indicatoren. Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) wil deze kloof vullen met zijn eigen bevragingen en zo instellingen en beleidsmakers op Europees en nationaal niveau helpen bij het ontwikkelen van maatregelen om de discriminatie en uitsluiting van Roma en woonwagenbewoners aan te pakken. 


    Tijdens haar bevraging 2018/2019 verzamelde het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten informatie onder meer voor België over een breed scala aan aspecten van het sociale leven, waaronder fundamentele sociaal-demografische indicatoren zoals arbeidsmarktparticipatie en opleidingsniveau, evenals huisvestings- en levensstandaard, inclusief toegang tot openbare voorzieningen en basisvoorzieningen voor huisvesting. Bovendien werden de respondenten geïnterviewd over hun ervaringen op vlak van discriminatie. Deze omvatten het onderwijs, werk, het zoeken naar werk, huisvesting en toegang tot gezondheidszorg. 


    Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten stelt u graag, in samenwerking met UNIA, vzw Foyer en het Belgisch nationaal Roma platform, de voornaamste resultaten van haar bevraging voor. Tijdens deze participatieve conferentie gaan we op basis van de resultaten van deze bevraging verder op zoek naar beleidsaanbevelingen voor een toekomstige nationale strategie voor Roma-integratie.


    Programma:

    • 08:45 Login

    • 09:00 Introductie door Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking, Armoedebestrijding en Beliris en door Michael O'Flaherty (directeur FRA) 
      Thematische voorstelling van de onderzoeksresultaten door FRA (door Grigorios Tsioukas en Karel Fric), getuigenissen en beschouwingen door expert

      • 09:20 Thema ‘armoede’ (expert Biser Alekov - getuigenis Gheorge Mailat)

      • 09:45 Thema ‘huisvesting’ (expert Kim Janssens - getuigenis)

      • 10.10 Pauze

      • 10:30 Thema ‘gezondheid’ (expert Hans Verrept - getuigenis Mihaela Covaci)

      • 10:55 Thema ‘onderwijs’ (expert Natasja Naegels - getuigenis Damaris Craitar)

    • 11:10 Vragen en antwoorden (moderator Koen Geurts)

    • 12:05 EU-kader voor de integratie van Roma door de Europese Commissie (hoofd van de eenheid Non-discriminatie en Coördinatie Romabeleid van de Europese Commissie, Szabolcs Schmidt)

    • 12:20 Uitdagingen voor een nieuwe Roma-integratie strategie door UNIA (directeur Patrick Charlier)

    • 12:30 Slotbeschouwing door Alexandre Lesiw (Voorzitter a.i. POD Maatschappelijke Integratie) 

     

    Biografie van de mensen die een getuigenis brengen

    Gheorge Mailat

    Gheorge Mailat is een 30-jarige vader van 4 kinderen, van Roemeense Roma-origine. Hij verblijft in België sinds 4 jaar. Om de armoede in Roemenië te ontvluchten, vertrok hij met zijn familie richting Frankrijk, waar hij een jaar lang in een caravan woonde. In België verbleef hij de eerste jaren in Samusocial. Via arbeidsbegeleiding vond hij echter werk en vervolgens een eigen appartement.

    Mihaela Covaci

    Mihaela Covaci is sinds 2010 werkzaam als intercultureel bemiddelaarster in de gezondheidszorg bij Foyer vzw. Ze is moeder van 2 kinderen en zelf van Roemeense Roma-origine.

    Damaris Craitar

    Damaris Craitar​​​​ is een 23-jarige Roma-vrouw van Roemeense origine die als kleuter met haar moeder in België arriveerde. Zij liep school in Hasselt en Brussel en combineerde vanaf 15-jarige leeftijd haar studies met werk als verkoopster in kledingwinkels. Ze werkte ook tijdelijk als Roma-steward in de Foyer. Ze besliste enkele jaren geleden om als alleenstaande vrouw zelfstandig te gaan wonen.

     

    Biografie van de experts

    Michael O'Flaherty

     

    Michael O'Flaherty is sinds 2015 directeur van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten. Daarvoor was hij hoogleraar mensenrechten aan de universiteit van Nottingham en de nationale universiteit van Ierland in Galway. Van 2004 tot 2012 was hij lid van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, waar hij op het laatste de functie van vicevoorzitter vervulde, en was hij hoofdopsteller van algemeen commentaar nr. 34 van de Mensenrechtencommissie over de vrijheid van mening en meningsuiting. O'Flaherty bekleedde diverse andere functies bij de Verenigde Naties, zowel op het hoofdkwartier als in het veld, waarbij hij getuige is geweest van, verslag heeft uitgebracht over en getracht heeft schendingen van de mensenrechten op plaatsen als Bosnië en Herzegovina en Sierra Leone tegen te gaan.

    Hij was ook hoofdcommissaris van de Noord-Ierse mensenrechtencommissie, voorzitter van de Irish Penal Reform Trust en vicevoorzitter van de Universal Rights Group. O'Flaherty is advocaat bij de Ierse rechtbanken en behaalde zijn doctoraat in de rechten aan de nationale universiteit van Ierland. Daarnaast behaalde hij ook een diploma internationale betrekkingen, filosofie en theologie.

    Biser Alekov

    Biser Alekov werkt als straathoekwerker voor de preventiedienst van de gemeente Anderlecht en is actief in meerdere sociale organisaties. Hij was voordien jarenlang actief in het opbouwwerk met Roma in Bulgarije. In Brussel werkte hij nadien in de European Roma Grassroots Organisation (ERGO) en als Roma-steward in de Foyer. Hij doctoreerde in pedagogie in Bulgarije, spreekt 7 talen en is zelf van Bulgaarse Roma-afkomst. Momenteel voert hij een doctoraatsstudie over Syrische Doms aan de universiteit van Sevilla.

    Kim Janssens



    Kim Janssens is beleidsmedewerker woonwagenbewoners en Roma bij het Minderhedenforum sinds 2009. Het Minderhedenforum is een Vlaamse organisatie die de participatie van etnisch-culturele minderheden organiseert en hun belangen behartigt. Kim heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het werken met woonwagenbewoners en Roma in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft contacten met individuen, families en gemeenschappen en tracht hun signalen over te brengen naar het beleid (op lokaal, regionaal, federaal en Europees niveau).

    Hans Verrept



    Hans Verrept (1961) studeerde Germaanse Filologie en Sociale en Culturele Antropologie. Hij was als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel. Daar deed hij onderzoek over de gezondheid van en de gezondheidszorg voor migranten en etnische minderheden. Sinds 1999 is hij als hoofd van de Cel Interculturele Bemiddeling en Beleidsondersteuning op de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu verantwoordelijk voor de interculturele bemiddeling (on-site en via videoconferentie). Hij was actief als consulent voor de Raad van Europa en de WHO en publiceerde een groot aantal artikelen over interculturele bemiddeling in de zorg.

    Natasja Naegels

    Natasja Naegels haalde Masters in de communicatiewetenschappen en in de theaterwetenschappen aan de KU Leuven. Sinds 1994 is ze aan de slag in de integratiesector. Daarvan werkte ze de voorbije 18 jaar als experte Roma voor de stad Antwerpen. In deze functie focust ze vooral op de thema’s onderwijs en gender. Ze werkt samen met de Romabemiddelaars, doet beleidswerk, organiseert projecten en workshops in het onderwijsveld, en geeft vormingen aan scholen en organisaties die met Roma werken. 

    Koen Geurts

    Koen Geurts is antropoloog van opleiding en coördineert sinds 2003 de Roma-dienst van de Foyer. De dienst is een steunpunt voor Roma en woonwagenbewoners, voor scholen en instanties die met Roma te maken hebben in het Brussels gewest. Hij geeft vormingen en stuurt een team van Roma-bemiddelaars aan. Hij is auteur van verschillende publicaties en boeken over Roma in Brussel.

    Szabolcs Schmidt



    Szabolcs Schmidt behaalde zijn diploma economische wetenschappen aan de universiteit van Budapest, met specialisatie in externe economische betrekkingen. Voordat hij permanent bij de diensten van de Europese Commissie aan de slag ging, deed hij professionele en managementervaring op in zowel het bedrijfsleven als in de overheidssector, met detacheringen in Duitsland, Hongarije en Polen, waar hij al in een vroeg stadium meewerkte aan het Europese herenigingsproces en de voorbereidingen voor de uitbreiding van de Europese Unie in 2004. Binnen de diensten van de Europese Commissie zette hij mee zijn schouders onder het buitenlandse beleid en het uitbreidingsbeleid, het cohesiebeleid en het vervoersbeleid.

    Sinds 2017 is hij hoofd van de eenheid Non-discriminatie en Coördinatie Romabeleid van de Europese Commissie. In die functie is hij verantwoordelijk voor de passende uitvoering van de wetgeving van de Europese Unie op het gebied van gelijkheid en voor de verdere ontwikkeling daarvan, en voor de bevordering van gelijkheid door middel van specifieke instrumenten zoals de aanbeveling van de Commissie betreffende normen voor organen voor gelijke behandeling, de diversiteitshandvesten, de lijst van acties ter bevordering van de gelijkheid van LGBTI-personen en het strategische raamwerk voor gelijkheid, inclusie en participatie van Roma.

    Patrick Charlier



    Patrick Charlier is jurist van opleiding. Hij werkte voor de Liga voor Mensenrechten, eerst als juridisch raadgever (1992-1996), daarna als directeur (1996-2001). In 2001 ging hij aan de slag bij Unia. Hij vervulde er verschillende functies: eerst binnen de dienst Racisme en het waarnemingscentrum voor Migratie, daarna als coördinator van het departement Discriminatie en tot slot als directeur.

    Patrick Charlier is bovendien lid van de raad van bestuur van Equinet (het Europees netwerk van gelijkheidsorganen) en plaatsvervangend lid van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen.  
     

    • Praktische informatie: 

      • Het webinar vindt plaats op vrijdag 20 november 2020 vanaf 9.00 uur.

      • Het webinar is meertalig en simultaanvertaling wordt voorzien.
         

    • Inschrijven:

      • Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

      • Je kan deelnemen door je in te schrijven via het aanmeldformulier of door op de inschrijvingsknop hieronder te klikken. Na registratie krijg je een mail met de link en verdere instructies. 

      • Je hebt alleen een computer of laptop nodig met geluid en een goede internetverbinding met voldoende snelheid.

        >> ja, ik schrijf me in!