Het Activ'Up-project wordt uitgevoerd door de Service Action Migrants (SAM) van het OCMW van Charleroi. De SAM maakt deel uit van de Direction de l'Action Collective (Afdeling collectieve activering), samen met de Espaces citoyens (Burgerruimtes) van het OCMW, de Pôle d'Economie sociale (Sociale Economieafdeling) en de interne dienst die verantwoordelijk is voor socioprofessionele integratie (P45).

    Het OCMW van Charleroi is ervan overtuigd dat haar bijdrage tot de integratie van nieuwkomers gebeurt via een project voor sociale activering. Hiervoor ontwikkelt het activiteiten die tot doel hebben de sociale participatie te verhogen en zo te zorgen voor een duurzame breuk met het sociale isolement waarin de nieuwkomers zich bevinden. Voor sommigen gaat het om een doel op zich, voor anderen zal het project ervoor zorgen dat zij een traject socioprofessionele inschakeling kunnen starten en zelfs een betaalde job kunnen krijgen.

    Het OCMW van Charleroi tracht dit te bereiken door drie modules voor te stellen (zie hieronder) die telkens een individuele en collectieve begeleiding bevatten. Elk soort begeleiding heeft zijn eigen doelstellingen maar zij verrijken elkaar onderling. Het project is gebouwd op een emancipatoire doelstelling, vertrekkende van de noden en middelen van de doelgroep.

    VOIR PROJET