De Federale Prijs Armoedebestrijding is al aan haar vijftiende editie toe. Dit jaar zetten we organisaties in de bloemetjes die zich inzetten voor laagdrempelige toegang tot de gezondheidszorg voor kwetsbare doelgroepen.

  In 2023 belonen we de projecten met activiteiten die uitdrukkelijk en effectief uitgaan van preventieve en/of curatieve initiatieven. Is dit bij jouw organisatie het geval? Stuur jouw kandidatuur op via dit formulier tot en met 8 september 2023 (23u59).

  Thema 2023: laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg

  In België is het voor mensen in precaire situaties nog steeds te moeilijk om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Dit heeft een directe impact op de algemene gezondheidstoestand van mensen die in de marge van de samenleving leven, in bijzonder op kwetsbare groepen die speciale aandacht en gezondheidszorg nodig hebben (reproductieve gezondheid van vrouwen en menstruele armoede, daklozen, mensen met een handicap, kwetsbare gezinnen met kinderen, enz.). Laagdrempelig betekent dat een dienst wordt aangeboden aan mensen met weinig voorwaarden om toegang te krijgen.

  Daarom wil minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, Karine Lalieux met de Federale Prijs Armoedebestrijding 2023 organisaties of OCMW’s belonen waarvan de initiatieven uitdrukkelijk en effectief gebaseerd zijn op een preventieve en/of curatieve aanpak, gericht op het bieden van laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg voor mensen in precaire situaties.

  Verloop

  Kandidaturen kunnen tot en met 8 september 2023 (23u59) via dit formulier ingediend worden.

  Met het formulier kan je de draft van je aanvraag opslaan zolang je op dezelfde desktop werkt en zonder cookies te verwijderen. Als je de draft van je aanvraag op verschillende desktops wil opslaan, neem dan contact met ons op zodat we je een account kunnen toewijzen.

  Uit alle inzendingen selecteert een jury 9 kandidaten (3 per gewest). Uit deze 9 genomineerden wordt de uiteindelijke laureaat voor elk gewest gekozen aan de hand van een publieke stemming. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 en een trofee voor elk van de laureaten.

  Net zoals vorig jaar ligt de eindbeslissing in de handen van het publiek!

  Ken jij een project, een organisatie, een vereniging, ... die hiervoor in aanmerking komt ? Aarzel niet om hen hiervan op de hoogte te brengen.

  Meer informatie over de Federale Prijs Armoedebestrijding 2023 en de deelnemingsvoorwaarden kan je vinden in het reglement.