Getuigenis REMI: Agneta Hendrickx, diensthoofd sociale dienst OCMW Zandhoven
Artikel
“Wij hebben REMI leren kennen via de projectoproep van de POD Maatschappelijke Integratie. Wij werkten al met de budgetcalculator van CEBUD die een indicatie gaf van wat een huishouden nodig heeft. REMI leek ons daarom zeker interessant. In OCMW Borsbeek, waar ik voordien als teamcoach werkte, had een collega ook een steunkader uitgewerkt gebaseerd op het onderzoek van CEBUD. Voor mij was het werk van CEBUD dus niet volledig onbekend, maar in OCMW Zandhoven was het wel echt nieuw. Wat ons aansprak in de tool is dat je op een meer objectieve manier steun kan toekennen. Je krijgt een concreet bedrag, waarbij je ziet of er een tekort is of niet. Je krijgt een vrij volledig beeld van de financiële situatie en je kan op basis van die informatie doordachte beslissingen nemen en steuntoekenning motiveren. Dat is ook reden waarom we hebben ingeschreven op de projectoproep van POD MI. Nog een meerwaarde van REMI is dat het onze kijk op het toekennen van steun heeft veranderd.
Wat ik soms een beetje jammer vind is dat het gebruik van REMI bij ieder OCMW anders is. Je zou onafhankelijk van waar je woont dezelfde steun moeten krijgen. Daarom is het belangrijk om de werkwijze over OCMW’s heen zo veel mogelijk gelijk te trekken, want ook binnen de REMI-tool zijn er veel mogelijkheden. Ik denk dat het belangrijk is om OCMW-overschrijdend een zelfde manier van werken te hanteren, maar in de praktijk is dat op zeer veel vlakken natuurlijk niet evident.
Vanaf juni zijn we in OCMW Zandhoven actief aan de slag gegaan met de REMI-tool, geïntegreerd in ons Neptunus-programma. Momenteel werken we intensief aan een intern afsprakenkader om een uniforme werkwijze te garanderen. Daar gaat wel heel wat denkwerk aan vooraf. Soms denk je dat je aan alles hebt gedacht, maar dan roept een nieuw dossier toch weer vragen op. Dat afsprakenkader vraagt nu een extra inspanning maar ik ben er zeker van dat het zal lonen op termijn.
Binnen onze dienst werken momenteel vijf maatschappelijk werkers met REMI en ik doe meestal het nazicht. Ik maakte ook een schema van de stappen die moeten doorlopen worden. Zo is het de bedoeling dat de maatschappelijk werkers een analyse maken als de eerste input is gebeurd: zijn alle rechten uitgeput, zijn er kosten die verlaagd kunnen worden, enzovoort. Door het schema en duidelijke interne afspraken gebeurt die analyse nu steeds op dezelfde manier, al is het voor de maatschappelijk werkers soms wel nog zoeken. Het vergt wel wat inspanning om met de tool te leren werken. Ikzelf volgde voor OCMW Zandhoven de opleiding van CEBUD. Ze helpen je hierbij echt goed op weg om aan de slag te gaan met de tool en blijven ook ter beschikking, dat is echt een meerwaarde.”